Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Василије Велики прослављен у Барајеву

Свети Василије Велики прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Рођен у време цара Константина. Још као некрштен учио се 15 година у Атини философији, реторици, астрономији и свима осталим светским наукама тога времена. Школски другови су му били: Григорије Богослов и Јулијан, доцнији цар одступник. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом.

Био епископ Кесарије Кападокијске близу 10 година, а завршио свој земни живот напунивши 50 година од рођења. Велики поборник Православља, велика луча моралне чистоте и ревности верске, велики богословски ум, велики стројитељ и стуб цркве Божије – Василије се пунозаслужно назива Великим. У црквеној служби назива се пчелом цркве Христове, која носи мед вернима и жаоком својом боде јеретике. Сачувана су многобројна дела овога Оца Цркве, богословска, апологетска, подвижничка и канонска; исто тако и служба, названа по његовом имену.

Ова служба служи се 10 пута у години, и то: 1. јануара, уочи Божића, уочи Богојављења, у све недеље Часног поста осим Цветне, на Велики Четвртак и на Велику Суботу. Мирно се упокоји св. Василије 1. јануара 379. год. и пресели у царство Христово“.
На празник Обрезања Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, и Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву. Епископ Артемије је извршио чин благосиљања кољива и славских колача, којих је ове године било много, јер Светог Василија Великог слави велики број верника широм Србије.

У својој надахнутој и Пастирској беседи, Владика Артемије је указао: „Данас, кад кажемо данас, мислимо на задњих педесет, сто година, људи прослављају Нову годину на сасвим други начин, не обраћајући пажњу на смисао времена и вечности, на науку Христову. Него дочек Нове године се претвара у баханалије, претвара се у разоноду, претвара се у служењу ниским страстима људским, претвара се у грехе и пороке. Тако како нам почне Нова година, тако нам онда у току те године и буде. Наопако је почињемо, наопако нам она и пролази, и дошли смо докле смо дошли. А Господ каже да је дошао да објави пријатну годину Господњу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.