Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети великомученик Артемије прослављен у Барајеву

Свети великомученик Артемије прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Обуците се, дакле, као изабраници Божији, јереји,
свети и љубљени, у милосрђе, доброту, смиреноумље,
кротост, дуготрпељивост (Кол. 3, 12).

На празник Светог Великомученика Артемија, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију  уз саслуживање свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије, у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву. Владика Артемије је и ове године прославио свој имендан, уз присуство великог броја монаха и верника.

Верни народ се окупио у великом броју, тако да многи нису могли да уђу у Цркву за време Свете Литургије, већ су стајали вани, и молитвено били са својим Епископом и Пастиром.Чин резања славског колача и благосиљања кољива, извршио је Архимандрит Николај, који је након тога одржао празничну беседу. Владика Артемије и наш духовни Отац је својим животом и примером показао како и ми треба да живимо.

Сви који побожно хоће да живе у Христу Исусу, биће гоњени (II Тим, 3, 12; Дела Ап. 14, 22). И Господ Исус ово је прорекао, и Својим примером доказао. И апостоли су ово рекли, и својим примером доказали. И сви богоносци Оци Цркве, исповедници и мученици, ово су рекли, и својим примером доказали. Треба ли онда још сумњати, да се кроз тесна врата улази у Царство Божије? Треба ли и за час недоумевати, да нам кроз многе невоље ваља ући у Царство Божије? Не, ту више нема никаква основа нити оправдања сумњи.

Може ли овца живети међу вуковима и не бити од њих нападата? Може ли, свећа пламтети усред изукрштаних ветрова а не бити повијана тамо и амо? Може ли благородна воћка расти украј друма а не бити сметана од мимопролазника? Тако ни Црква побожних душа не може не бити гоњена, и то гоњена: од незнабожаца, од идолопоклоника, од јеретика, од одступника, од страсти и порока, од греха и безакоња, од света и демона. Који хоће побожно да живе, биће гоњени. То апостол прориче у почетку хришћанских векова, а двадесет хришћанских векова одају многогласни ехо, који потврђује истинитост пророчанства.

И наш Владика је један од оних који је својим примером потврдио истинитост овог пророчанства. И ако је претрпео многе невоље и страдања, он је увек ту за своја духовна чада, за свој народ. И упркос свему остао је на путу, којим су ишли многи Светитељи, који су пострадали за веру нашу Православну. Он нас је научио како да сачувамо веру, да и пострадамо за њу, јер слатко је за Господа страдати.

Владика Артемије је изабрао уска врата. Уђите на уска врата (Мт. 7, 13; уп. Лк. 13, 23-24). Јер, широка врата и широк пут нису за вас: ви сте путовође Његових словесних оваца у Царство небеско. Широка врата и широк пут, пак, воде у пропаст. Владика Артемије је спреман на свако злопаћење, ради одбране части имена Господњег.

Свети Исаак Сирин говори: Нека тебе прогањају (јереју Божији), али ти не прогањај. Нека тебе распињу, ти не распињи. Нека тебе вређају, ти не вређај. Нека тебе клеветају, ти не клевећи. Буди скроман и не буди ревностан у злу (Дела, стр. 604).

Нека би Господ дао молитвама Светог Великомученика Артемија, да наш Епископ и духовни Отац слави свој имендан на многаја љета.

Инфо служба