Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Светлана Стевић и рад „Народних кухиња“

Светлана Стевић и рад „Народних кухиња“

Print Friendly, PDF & Email

 

Упозорење потенцијалним дародавцима

Установљене неправилности и злоупотребе у раду са средствима

 

Последњих дана учестали су позиви преко медија од стране попадије Светлане Стевић из Звечана и њене НВО „Мајка Девет Југовића“ за прикупљање помоћи, која би, бар према изјавама које Стевићка пласира преко медија, требало да буде кориштена за рад народних кухиња.

У ту сврху у акцију прикупљања помоћи укључио се и Кошаркашки клуб Партизан из Београда, затим ТВ станица Б92, интернет портал Вести-онлине, дневне новине Курир, Политика, агенција Бета, и многи други.

Читава акција активно је промовисана и од стране сајтова www.spc.rs и www.eparhija-prizren.com.

У медијским наступима апелује се на потенцијалне дародавце да шаљу помоћ у новцу, као и у роби. Наводи се недостатак новца за рад Народних кухиња на Косову и Метохији, велики број гладних, велики број Народних кухиња које су отворене, итд.

 

Ова акција, заправо кампања, која се води преко медија за прикупљање новца и робе, изазива много сумњи и неповерења, у смислу даље употребе и наменског коришћења средстава.

Епархија рашко-призренска у егзилу дужна је да се овим путем обрати јавности и упозори потенцијалне дародавце и људе који би желели да помогну, да буду опрезни приликом упућивања помоћи овим лицима, пре свега наведеној Светлани Стевић, а самим тим и фондовима којима располаже она и њени налогодавци.

Озбиљно је питање да ли ће новац и роба који буду прикупљени завршити на начин како то дотична особа представља, или ће заправо бити преусмерени тако да неконтролисаним токовима заврше на сасвим другим одредиштима.

Постоји довољно разлога за, у најмању руку, опрез, а заправо за неповерење, сумњу, или чак и одбијање сарадње са поменутом Стевићком и њеним налогодавцима, јер има довољно елемената који озбиљно упућују на то.

Навешћемо овде само неке од њих.

 

Поменута Стевићка протеклих неколико година већ ангажована је на организацији рада Народних кухиња у Епархији рашко-призренској. Међутим, с обзиром да су уочене недоследности и неправилности у функционисању, органи Епархије рашко-призренске су крајем 2009. почели да се озибљније и систематичније баве њеним радом.

Одлучено је да се изврши детаљнија контрола њеног пословања, па је чак у том циљу формирана и Радна група, Одлуком Епископа Артемија, од стране стручних људи одговарајућег профила, како би могли да одговоре том обимном и одговорном задатку.

Подаци до којих се дошло на самом почетку контроле, и пре почетка озбиљнијег рада Радне групе, на основу само прегледа документације, без систематичних анализа и свођења коначних рачуна, били су више него изненађујући.

 

Утврђено је да постоје основане индиције да се радило о незаконитом присвајању новца који је био намењен народним кухињама, и то у огромним износима (у питању су биле милионске своте). Тај нерегуларни одлив новца вршен је на разне начине, тако да су суме у кумулативним износима биле озбиљне.

Овде је реч само о фондовима који су пролазили кроз органе Епархије, и били доступни и подложни контроли. Шта је, међутим, бивало са новцем и робом који никада нису прошли кроз евиденцију и органе Епархије, него су уручивани лично њој, може се само претпостављати.

 

И на основу, дакле, само рудиментарне контроле, као и због неких указатеља који су иницирали да се приступи озбиљнијој контроли рада и финансијског пословања Светлане Стевић и НВО „Мајка Девет Југовића“, установљено је да по свему судећи постоје озбиљне неправилности и злоупотребе у раду.

Стога је Епархија рашко-призренска у егзилу сматрала за потребно, имајући у виду интензивирање путем медија кампање за прикупљање средстава, на чијем је челу поново поменута Светлана Стевић, да, због података до којих је дошла о њеном раду и деловању, упути јавно упозорење свима који су намерни да се одазову на поменуте позиве и ступе у сарадњу са наведеном особом.

Уредништво