Почетна / ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ / Интервјуи / Еп. Артемије за Танјуг: У врху Цркве мора доћи до промена (видео)

Еп. Артемије за Танјуг: У врху Цркве мора доћи до промена (видео)

Print Friendly, PDF & Email

Поводом недавног новог, неславног, напада од стране Патријарха преко медија, Епископ Артемије преко Танјуга поручио је следеће.

Уредништво

shara3

БЕОГРАД, 17. јула (Танјуг) – Артемије Марко Радосављевић, кога је Сабор СПЦ разрешио руковођења Епархијом рашко-призренском, каже да је спреман на разговор и сарадњу са Црквом под условом да се поништи његов опозив.

О томе је, каже, још у децембру обавестио патријарха Иринеја у двосатном разговору, али и писмом које му је уручио на растанку.

Артемије, који се не одриче владичанских обележја, негира да је добио било какав позив Цркве за разговор.

Негира и да избегава контакте и сарадњу са Црквом јер свестан је, каже, да је то што се догодило пре готово две и по године унело велики немир и незадовољство у народ.

За себе каже и да није расколник и да му је жеља да се разговором дође до решења.

„Дакле, са мном могу разговарати само као са владиком рашко-призренским, а не као са монахом Артемијем. Да би се то догодило они (Црква) треба да повуку или анулирају све неканонске одлуке које су и противуставне јер су донете без икаквог судског процеса, без суочавања са „отпужницом“, односно разлозима које бих изнео у одбрани“, рекао је Артемије Танјугу.

Он објашњава да црквени канони јасно предвиђају како се један Епископ може уклонити са катедре и додаје да се његовим колегама очигледно много журило. А зашто: „то они најбоље знају“, казао је Артемије.

„Они сада кажу да им је било тешко да донесу такве одлуке, а ја питам па зашто су их онда доносили, ко их је на то нагнао, ко их је на то терао“, пита Артемије.

Видно разочаран он признаје да је након разговора са патријархом Иринејом очекивао неки корак, неки контакт или неки сигнал са те стране али се, каже, ништа није догодило сем саборског саопштења које су пренели медији.

„То није акт, то није позив, то није контакт, то је саопштење, односно предочавање шта ће бити на крају“, констатује Артемије који се слаже да решење треба тражити, али да оно није у његовом покајању.

Он поручује да се не може кајати за „њихове пропусте и грешке“.

„Моје покајање би било од великог значаја и драгоцено јер би то била моја аболиција свега што су они већ урадили. Било би непосредно признавање свих оних клевата, лажи, напада које, ево, већ две и по године пљуште по мени“, казао је Артемије.

Осим сусрета са патријархом тврди да није имао контакте са „другом браћом“.

Каже да је прве године од рашчињења свима уредно честитао Божић, али да није добио ниједан одговор.

Он вели не зна зашто његова браћа о свему томе ћуте, па чак и они за које, тврди, да нису тога духа и тог мишљења.

Артемије нема други наум него да, како каже, остане део СПЦ, иако је патријарх Иринеј рекао да му прети изопштење ако се не покаје и не врати са пута раскола.

Он тврди да се од њих никада није „ни расколио, ни одвојио“, а оне који кажу да јесте позива да наведу од кога и како.

Артемије каже да са Црквом нема „трговински однос, а да је то што они очекују пијачарење“.

Он је уверен да решење постоји, али би тада, по њему, у врху Цркве морало да дође до „одређених промена“.

Када је реч о евентуалном доласку римског папе у Србију, Артемије каже да није заинтересован за ту тему, али и не крије да се томе противи.

„Папа у Србију може доћи као представник државе Ватикана, а зашто би морала Црква да га дочекује на величанствен начин. Он (папа) као верски поглавар не може да дође јер је он јеретик и секташ, а жеља да се приближимо њему је издаја православља. То није мој став, то је став свих светих отаца кроз векове“, сматра Артемије.