Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Томина недеља и Свети Василије Острошки у Врњачкој Бањи

Томина недеља и Свети Василије Острошки у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Господ мој и Бог мој!, узвикнуо је свети апостол Тома. Осећате ли са каквом се снагом он ухватио за Господа и како га снажно држи? Ни дављеник се не држи чвршће за даску која му даје неку наду на спасење од дављења. Можемо рећи да још не верује онако како би требало онај ко се не односи тако према Господу.

Ми говоримо: „Господ Спаситељ“, мислећи при том да је Он Спаситељ свих, а апостол говори: „Мој Господ Спаситељ“. Онај ко говори: „Мој Спаситељ“, oceћa своје спасење, које истиче из Њега. Осећање спасења је сразмерно и осећању пропасти из које је Спаситељ извукао спасенога. Осећање погибли код човека који по природи воли живот, а који зна да сам себе не може спасти, присиљава на искање Спаситеља. И када га нађе и осети силу спасења која из Њега излази, он се хвата чврсто за Њега и неће да се одвоји, макар га због тога лишили и самог живота.

Догађаји такве врсте у духовном животу Хришћанина не замишљају се само умом, него се збивају на самом делу. Како вера, тако и сједињење са Христом, код њих постаје јако као живот и смрт. Само такви искрено узвикују: „Ко ће ме раставити…“. Свети Теофан Затворник.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију на Томину недељу и празник Светог Василија Острошког у Врњачкој Бањи, у Катакомби посвећеној Светом Апостолу Томи.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије.

Епископ је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита у част Светог Апостола Томе, које је припремио јеромонах Роман настојатељ ове Катакомбе, као и братство Јанковић чија је слава такође Свети Апостол Тома.

Тако данас такође у овај дан и овај празник славимо још једног дивног сведока, сведока за кога смо сви ми чули, а многи су и били код њега тражећи помоћ његову, Светог Василија Острошког Чудотворца, коме је данас овај дан посвећен такође. И он је један од великих сведока Васкрсења Христовога, јер је он за време свога живота много, много пострадао од стране непријатеља Цркве Божије, али је остао веран до смрти,  како каже Господ: „Буди веран до смрти, и даћу ти венац живота“, истакао је Владика Артемије у својој беседи.

Након Свете Литургије припређена је трпеза љубави.

 Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.