Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Томиндан у Врњачкој Бањи

Томиндан у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email
Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом апостолу Томи. У среду, 19. октобра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење више свештенослужитеља епархије.. Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Саша Којић из Краљева. За наредну годину пријавили су се Милош Матић из Крушевца и Првослав Пајевић из Краљева.

Архипастирском беседом верном народу се обратио владика Ксенофонт:

”Као што би дивни градитељ апостол Тома па на небу зидаше ту дивну грађевину, тако се и ми сакуписмо овдје у овоме граду Врњачкој Бањи, гдје видите како дивне зграде и палате око нас се подижу али ниједна, вјерујте ми браћо и сестре, када би нам Бог отворио духовни вид, ни једна тако не сјаји, ни једна тако није величанствена као ова мала црква у којој смо се сакупили, и овај конак у коме братија овдје при цркви обитава. Свјетли у пуном свом сјају јер се овдје молитве Господу приносе, јер се овдје бескрвна Жртва приноси као што смо и данас принјели, јер се овдје истинита православна вјера исповједа. И заиста су се ктитори ове свете обитељи, сестра Љубица и њени синови, удостојили да заједно са апостолом Томом буду они дивни градитељи који не зидају овдје на Земљи велике и велелепне палате и грађевине него су сазидали себи оно што ће на небу да нађу, дивну цркву Божију, дивну вјеру Божију на којој су себе утемељили на оној дивној вјери апостола Петра који је Господа исповједио као јединородног Сина Божијега, а Господ њему рекао да ће бити стјена, односно та вјера његова да ће бити стјена на којој ће он сазидати цркву Божију. И заиста сазида Господ Цркву своју, сазида Господ храмове своје, сазида олтаре своје на многим мјестима, па ево и, кажем, у овоме граду у коме ничу многе и многобројне палате, издања и грађевине, и свако се утркује и гледа коју ће љепшу и већу и богатију да сазида, а ми се сакуписмо у овој грађевини која је наизглед мала и неугледна али како рекох сија пред престолом Божијим, сија пред лицем Господњим мимо сваке грађевине у овоме граду.

Да нам Свети Тома буде помоћник да бисмо и ми са њим узвикивали: „Господ мој и Бог мој“, да бисмо и ми са њим градили на небесима дивну грађевину, обнављајући себе, обнављајући душе своје на Земљи да бисмо тако на небу приобрели к себи вјечно блаженство и вјечна блага. Амин. Боже дај.”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су најмлађи светосавци извели пригодни програм.

Инфо служба