Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Томиндан у Врњачкој Бањи

Томиндан у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

У понедељак, 6/19. октобра 2015. год., на дан када Света Православна Црква прославља Светог Славног Апостола Тому, братство истоименог манастира у Врњачкој Бањи свечано је прославило своју храмовну славу.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије уз саслуживање Хорепископа старорашког и лозничког Г. Николаја и десетак свештенослужитеља епархије.

Ови дивни празници уједно су и прилика за  поновно сабрање монаштва и верног народа уз своје богомудре пастире. Монаси и монахиње из свих катакомби као и стотинак верника из разних крајева Србије дошли су у ову скромну али прелепу светињу да заједно прославе њеног Небеског Покровитеља.

Архипастирску поуку народу упутио је Хорепископ Николај. Владика Николај најпре се молитвено обратио Светим Апостолима за њихово заступништво за нас пред Господом у Царству Небеском. Потом је подсетио присутне на утврђивање у вери светих апостола у току њиховог земаљског живота када су они, и поред тога што је Богочевек био са њима, пролазили пут својствен палој људској природи, пут маловерја, сумње, страха и  одрицања, а онда се, силом Духа Светог преображавали у неустрашиве проповеднике и чуваре Свете Православне Вере, за коју су на крају и своје животе дали. Владика Николај је то и нагласио осветљавајући пут којим треба и ми да идемо, испуњавајући заповести Божје, и сведочећи животом нашим  веру нашу да бисмо се и ми, када за то дође време, нашли у Царству Небеском са свима светима.

Након резања славског колача, епископ Артемије честитао је славу настојатељу ове свете обитељи протосинђелу Роману и његовој братији као и осталима који Светог Апостола Тому славе као крсну славу. Заједно са манастиром домаћини славе ове године били су Слободан Милинковић из Врњачке Бање, Александар Стојановић и Милош Матић, обојица из Крушевца, а за догодине  за ово богоугодно дело јавио се Горан Маринковић из Новог Села.

Ова духовна свечаност била је прилика да се Епископ Артемије, у име Епархије рашко-призренске у егзилу, захвали ктиторима и добротворима ове светиње.  Ктиторска захвалница, као уздарје за испољену делатну љубав у очувању наше свете Православне Вере, уручена је Миодрагу Јанковићу из Београда. Захвалнице су уручене и добротворима манастира:  Горану Маринковићу из Новог Села, Мирољубу Белошевићу из Трстеника, Рајку Братићу из Краљева, Верољубу Симоновићу из Дворана и Виолети Милинковић из Врњачке Бање.

У наставку овог духовног сабрања домаћини ове славе припремили су трпезу љубави.

Тридесетих година прошлог века на  месту данашње катакомбе Светог Апостола Томе засејано је семе Богомољачког покрета. Чувени богомољац  светог владике Николаја Божа Чеперковић, иначе кум ктитора манастира, градио је тада  кућу у којој сада живе монаси. Градио ју је са осталима уз песму и молитву, чувајући тако нашу веру православну чисту и неокрњену. Данас, после осамдесет година, у њој уточиште су нашли, данашњи чувари вере, прогнани монаси из Рашко-призренске епархије у егзилу и верни народ. За време  свечаног ручка запевало се Помози нам, Вишњи Боже, без Тебе се ништ не може. Семе Богомољачког покрета опет клија! Многаја љета!

Уредништво