Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Трећи дан Божића – Љуљаци

Трећи дан Божића – Љуљаци

Print Friendly, PDF & Email

На дан када Православна Црква прославља Светог првомученика и архиђакона Стефана (27. децембар/9. јануар), Његово Преосвештенство Епископ рашко- призренски Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење више свештенослужитеља распете Епархије. Након Свете Литургије, на којој су се причестила само деца, Владика Артемије је пререзао славски колач славарима Светога Стефана – монахињи Варвари и искушенику Бобану. У својој пастирској беседи Владика је најпре говорио о мученичкој кончини Светог архиђакона Стефана од Јевреја, као и многих новомученика руских и српских од комуниста и усташа, због истрајавања у исповедању Праве Вере.

У светлу тих речи надовезало се подсећање пастве на речи Апостола Павла, да сви они који хоће побожно да живе биће гоњени. „Није рекао неко од њих, него сви“, нагласио је Владика и додао: „И ми смо сведоци тога данас, да се вера Христова, Православна, и они који не желе да праве компромисе са својом вером, са предањем светих Oтаца, са вером коју им је оставио Свети Сава, да су они и данас мета и да се прогоне на разне начине, отворено или прикривено, све једно, али и они дакле иду оним путем, оним стопама којим је ишао Свети првомученик и архиђакон Стефан“ (цела беседа се налази у прилогу).

После Свете Литургије, по обичају, народ се окупио у великој манастирској гостопримници, где се наставила молитвено-празнична нит уз једнодушно појање духовних песама монаштва и народа. Поред духовне хране, братија манастира се побринула да се и овог, трећег за редом празничног дана, народ и телесно окрепи богатом празничном трпезом. Нахрањени тако духовно и телесно верници су у миру напустили љуљачку светињу – светињу која се, као и свети првомученик Стефан у своје време, каменује безочним оптужбама да је упориште секташа.

Нека би Господ и овог најновијег првомученика – манастир Светог Јована у Љуљацима, удостојио венца славе у Царству Своме као и првомученика и архиђакона Стефана. Амин. Боже дај.

Овде можете прочитати транскрипт беседе Епископа Артемија на Литургији изговорене на трећи дан Божића у Љуљацима.