Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

Print Friendly, PDF & Email
Празник Преподобне матере наше Параскеве свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

По завршетку Свете Литургије Владика Наум је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част Свете Петке принео њен свечар Владика Максим.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио владика Наум:

„Ето, браћо и сестре, данас када прослављамо Свету Петку, да се на њу угледамо. Због тога и прослављамо светитеље у Цркви Божијој, да се на њих угледамо. Дакле, да ревнујемо у молитви, то је наше главно, то је наше најважније дело, то нас са Господом сједињује. Без молитве душа је мртва. Господ такву душу назива лудом, то је луда девојка. Онај ко се Богу не моли луд је за Господа. Молитва доноси свако добро дело. Ко може учинити добра дела која су Господом освећена ако се не моли Богу? Све наше што чинимо без молитве није освећено, вода је коју уливамо у кандило душе. Може ли вода да гори? Због тога Господ и каже: „Без мене не можете ништа добро чинити“, дакле, ништа Јеванђелско, ништа свето.

Нека би Господ молитвама Свете Петке и свих светих из рода нашег подарио да заиста ревнујемо у молитви, да се чисто и често молимо као она, да будемо мудре девојке, да уђемо у радост Господа свога као и она и да и ми Господа прославимо и душом и телом. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је заједно са својим братством и парохијанима припремио домаћин славе и настојатељ ове благодатне катакомбе Владика Максим.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.