Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе, празника Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и 10 свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије и око 300 верника. Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Јована Крститеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Виолета Вујасиновић из Крагујевца и Радован Миливојевић из Горњег Милановца. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Милош Матијевић из Горњег Милановца, Миодраг Рибарић из Крагујевца, Ранко Шкркић из Крагујевца и Микан Васовић из Чачка.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Претечина одсјечена глава до дана данашњега вапије свима нама као што је некада вапила са Јордана: „Покајте се јер се приближило Царство небеско“, вапије она то данас и роду српскоме, роду претужноме, роду трагичноме, јер се у роду српском намножило безакоње, у роду српском се намножио грех, у роду српском се намножио страх од смрти али не страх од Бога живога. У роду српском се намножиле и напуниле и кладионице и луднице и болнице, а празне су нам цркве јер су нам и душе празне. Зато се не дајмо, браћо и сестре, сакупљајмо се по нашим светим храмовима, по нашим светим богомољама, по нашим светињама да бисмо урадили шта? Да бисмо Богу принјели покајање, да бисмо и ми зачели у души својој обраћење и покајање, принјели Господу по неку врлину, принјели Господу по неки труд, да би нас Господ примио и препознао као своје као што је препознавао и оне јудеје који су се обраћали проповеђу Светог Јована Претече.
О, Свети Претечо, Пророче и Крститељу Господњи помози нам овим дивним празником својим и овим светим даном својим да се и у душама нашим зачне почетак покајања, да се и у душама нашим зачне почетак врлина да бисмо се и ми могли Господњи назвати, да нас не би Господ одбацио него да бисмо Господу макар мало послужили, да нас не би ти посјекао ријечју својом и проповеђу својом, да не бисмо се нашли одбачени од Господа него да се у онај страшни дан нађемо са десне стране Господа, да нас прими, позове и препозна као своје оним дивним ријечима: „Ходите благословени Оца мога да наследите Царство“.Нека би дао Господ да молитвама Светог Пророка и Претече чији дан данас прослављамо тако и буде. Амин, Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба