Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

У Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе, празника Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије и око 300 верника. Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Јована Крститеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Милош Вучићевић са породицом из Горњег Милановца и Александар Миљевић са породицом из Београда. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Радован Миливојевић из Горњег Милановца, Првослав Пајевић из Краљева, Божидар Раковић из Челарева и Евгенија Нонковић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Дакле Свете личности које помињасмо данас показују нам шта је смисао и сврха живота људскога. Смисао и сврха живота људскога је да љуби Господа и љуби ближњега свога и да смо заиста у овај живот дошли само да послужимо Богу и ближњем своме. Треба се тога сјећати не само овај дан када прослављамо Светога Претечу него у све дане живота свога у ово вријеме лицемјерства, у ово вријеме саможивости у ово вријеме егоизма, у ово страшно вријеме страдања о чему нам свједоче и ови скорашњи догађаји који су се десили нашем народу на Косову и Метохији, који нам се и дјешавају свих ових година, који нам се дјешавају, ако ћете и на крају крајева, и свих ових вијекова. Никада Србин на миру није био, никада србин без спољашњих проблема није био, али се Србин трудио да у животу своме у души својој сачува оне светосавске идеале, оне светосавске идеале који нису започети само са Светим Савом, иако цркву нашу називамо Светосавском и учење наше и нас називамо светосавцима а и јесмо светосавци а преко Светога Саве смо Христови, Христови војници, Христови ратници, Христови исповједници они који требају да буду спремни да испуне оне ријечи Христове да нема веће љубави од оне да ко положи душу своју за ближњега свога, тога треба бити свјестан и данас и у све дане живота свога, тога треба бити свјестан прослављајући овога дивнога Пророка Господњега.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба