Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email
Поводом храмовне славе, празника Зачећа Светог Јована Крститеља, 6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво епархије и око 300 верника. Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије обављена је Литија око храма затим је Владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Светог Јована Крститеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Милош Матијевић из Горњег Милановца, Миодраг Рибарић из Крагујевца, Ранко Шкркић из Крагујевца и Микан Васовић из Чачка. За идућу годину за домаћине славе пријавили су се: Милош Вучићевић из Горњег Милановца и Александар и Весна Миљевић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесном рођењу и подвизима Светог Јована Крститеља а затим нагласио:

„Такога великога Пророка, Претечу прослављамо данас, такога великога угодника Божијег прослављамо данас. Овдје се у његовој дивној светињи сакупљамо, Господу ове дивне приносе приносимо, прије свега, Његово од Његових како Му и дајемо, дајемо му хљеб и вино да би нам Господ узвратио самим тијелом и самом крвљу Својом, а приносимо и остале приносе у част Светитеља, ево овај колач и ово жито које смо принијели у славу Божију и у част Светога великога Пророка и све остале молитве које су из срца нашега изашле, које смо принијели за себе и за спасење душе своје, за благовијерни, христољубиви, православни и намучени и многогрешни род наш српски, за ово село да га Бог обилато дарује сваким благословом Земаљским и небеским, да би нас Бог удостојио да следимо за Светим Претечом у Царство небеско. Да се и ми удостојимо назвати скромним и скромним посљедоватељима Његовим, да се усудимо назвати се скромним и смиреним хришћанима који за Господом идемо, који крст свој на плећа своја узимамо и тако Господа прослављамо.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба