Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светих Благовести у Крћевцу прослављена манастирска слава

У манастиру Светих Благовести у Крћевцу прослављена манастирска слава

Print Friendly, PDF & Email

Празнику Благовести Пресвете Богородице посвећен је женски манастир ЕРП у егзилу у Крћевцу код Тополе. Манастир још увек нема услове за литургијску прославу храмовне славе те је и ове године слава скромно прослављена чином резања славског колача и благосиљања жита и трпезом љубави.

Чин резања колача и благосиљања жита обавио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт.

Домаћини славе за ову годину били су: Лолета Ујасиновић из Крагујевца, Рајко Берић из Београда и Зоран Благојевић из Велике Плане. За идућу годину пријавили су се: Угљеша Лекић из Младеновца, Милан Чворовић из Београда, Горан Тица из Београда и Мирослав Станић из Земуна.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио присутне вернике:

„Не треба тражити нека своја права и не треба очекивати много у животу, као што ми људи врло често нешто очекујемо и сматрамо да нам нешто припада, па ако нам људи нешто узму, па чак и Бог ако нам нешто узме и на Бога се наљутимо, како то може да нам узме  а нама то припада, а Пресвета Богородица ништа није тражила, смирено проводила дјетињство своје у храму Соломоновом поучавајући се ријечима Божијим и вршећи рукодеље.

Тако ето поуку свима нама, да не очекујемо много и да не тражимо много него да се смиравамо пред Богом и да се смиравамо пред људима и оно што нам Бог одреди да са благодарношћу прихватамо.
И ми да се поучавамо овим дивним ријечима и овим дивним празником и дивним животом Пресвете Владарке наше Богородице да бисмо прослављали Оца и Сина и Светога Духа кроза све вјекове и сву вјечност. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.