Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email
Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Сурдуку свечано је прославио свог небеског заштитника.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Литургији су присуствовали Преосвећени Хорепископи Максим и Наум као и око 250 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Стефан Станић из Ужица, Немања Николић из Краљева и Светлана Гарчевић из Београда. За наредну годину пријавили су се Зоран Голубовић из Београда, Горан Јосијевић са Каблара и Босиљка Његомир из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. Говорећи о Преподобномученику Харитону владика је између осталог рекао:

„Много се трудио овај слуга Божији. Он је био истински слуга Цркве Божије. Свето Јеванђеље и заповести Божије и воља Божија биле су њему на првом месту. Он се тако потрудио у манастиру, када је дошао у манастир Црну Реку. Он се толико трудио, толико постио, толико се Богу молио, а на послушању је увек био међу првима. У зноју лица свога јео је оно мало хлеба, а остало од варива и од воћа и од поврћа готово да није ни користио. Оно мало хлеба залио је знојем лица свога и молитвама Господу и свима светима. Зато се и ми радујемо што имамо таквог угодника, што може да нас заступа пред Престолом Божијим, што имамо таквога мученика, што имамо таквога светитеља. Радује се на небу и наш духовник владика Артемије, радује се и он данас и сви на небу сада светитељи славе овог угодника Божијега преподобномученика Харитона Косовскога.

Молимо се њему и верујемо да ће нас својим светим молитвама заступати пред Престолом Божијим, заступати и нашу свету, мученичку епархију рашко-призренску у прогону, у егзилу. Али пред Богом знамо што смо у егзилу. Ето, трновите су стазе али награда је надумна, награда је велика, ни мање ни више добитак је вечни живот у Царству небеском. И тамо, ако Бог да, да се и ми потрудимо да постимо, да се Богу молимо, да се трудимо, исповедамо, причешћујемо Светим Тајнама, да живимо побожно, да се угледамо на светитеље Божије и да им се молимо, да се молимо и овом Светом преподобномученику Харитону да и нама Бог да благодати, да и нама Бог да снаге, да нас Господ укрепи, умудри да храбро и мудро живимо овде трудећи се, не жалећи труда, не жалећи зноја јер добитак је највећи могући Царство Небеско. Зато да Бог благослови овај дан, да примимо благослов Светог преподобномученика Харитона, да нас он молитвама својим укрепи да и ми, ако Бог да, будемо тамо где је и он, да славимо Једнога Бога у три лица, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба