Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Сурдуку свечано је прославио свог небеског заштитиника.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Зоран Голубовић и Босиљка Његомир из Београда. За наредну годину пријавили су се Микан Васовић из Чачка, Милош Богдановић из Добановаца, Ђорђе Бојић из Пожеге и Александар и Милена Симић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се владика Максим. У својој беседи владика је поучио присутни народ:

„Да нам главна узданица буде Свети Харитон, да нам главна узданица буде Свети кнез Лазар Косовски, Свети мученик Стефан Дечанац, да нам главна узданица буде вера у Богочовека Христа, молитва овим светим мученицима који су омили свету Косовску земљу својом светом мученичком крвљу. Не политички покрети, политичке странке, лажне политичке вође, још варљивије црквене вође већ вера у Богочовека Христа, и то она искрена вера, она мученичка смелост у исповедању вере коју су показали Свети Харитон, преподобномученик новопросијавши светитељ и Свети Стефан Дечански и Свети Лазар Косовски. Да нам главна узданица буде молитва а не разни политички покрети и подухвати које наш непријатељ, непријатељ рода људскога, непријатељ рода српског на најлукавији начин уме да усмери на погрешну страну у погрешном смеру. Али оно у чему сигурно не можемо грешити јесте ако се неуморно молимо, искрено молимо овим светим угодницима Божијим на којима почива благодат Божија, благослов Божији, на којима почива та сила, та моћ да и за нас измоле милост Божију како би нас Бог избавио од овог данашњег проклетства у коме смо.“

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Ктиторске захвалнице су добили: Никола Трипковић из Београда и Слободан Тешић из Београда. Захвалнице су добили: Зоран и Биљана Прелић из Новог Сада, Драгомир и Маја Шушић из Београда, Мирна Трипковић из Београда, Милан Милијановић из Младеновца, Вељко и Мирјана Сикирица из Београда, Жељко и Катарина Љубичић из Чачка, Милош и Марија Вулићевић из Чачка, Душан Павловић из Новог Пазара, Неђељко Бојанић из Новог Сада, Небојша Кнежевић из Београда, Вера Мојић из Нове Пазове и Кристина Станковић из Београда. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба