Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе Светог првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Ариљу уз саслужење више свешtенослужитеља епархије.

Прослави заштитника манастира, Светог архиђакона Стефана, присуствовало је око 100 верника.
Након Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео настојатељ манастира протосинђел Агапит са својом у Христу братијом.

Поучавајући присутне вернике у својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је нагласио:

“Молитвама Светог Стефана закриљивани и крепљени, његовим примјером увјеравани да је заиста Христос Господ из мртвих васкрсао, који сваку снагу и сваку силу даје ученицима својим, и ми да останемо на путу Христовом, Христу да се молимо, Христу да свједочимо Његово Свето Јеванђеље, поготово у страшна времена која су око нас и која нам још предстоје и која на сваки начин, уосталом, као што је то увијек и бивало код кнезова овога свијета, на сваки начин покушали да Христову истину, Његово Свето Јеванђеље униште. Није им успјело ево преко двије хиљаде година и неће успјети како свједочи света Црква Божија све до краја вијека и времена остаће слуге Божије, па макар их било и неколико који ће истиниту вјеру Христову, истиниту вјеру православну свједочити. Нека би дао Бог да се и ми међу њима нађемо.“

Уследила је трпеза љубави коју је за присутне приредило братство манастира.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.