Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе Светог првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Ариљу уз саслужење више свештенослужитеља епархије.

Прослави заштитника манастира, Светог архиђакона Стефана, присуствовало је око 100 верника.
Након Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео настојатељ манастира протосинђел Агапит са својом у Христу братијом.

Поучавајући присутне вернике у својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је нагласио:

“Ево управо великога светитеља и угодника Божијега, првога ђакона Божијега који би постављен да служи хришћанима са осталим ђаконима и који онако непоколебљиво исповеди вјеру своју у Христа Господа, иако су Јевреји очекивали да ће се Христа одрећи. Чули сте ову дивну и дирљиву молитву његову коју изложи историју рода јеврејскога и вјеру своју у Христа Господа и видје због исповједништва вјере своје небо отворено и Сина Божијега како седи са десне стране Оца и видје да је њему успон на небу припремљен и заврши овоземаљски живот свој.

А он не псоваше и не хуљаше и не викаше, као што би многи од нас радили неприпремљени за тај дивни и велики подвиг мучеништва, него из његових уста изиђоше само оне дивне рјечи благосиљања ка својим непријатељима који и пјевамо исто тако у његовим химнама „Господи не постави им грјеха сего“, Господе немој им ово уписати у грјех. И ми да се не услучимо многима који вичу, клевећу и хуле него да се и ми трудимо да непријатељима нашим, по примеру свјетога апостола и првомученика Стефана говоримо „Господе не постави им ово у грјех“. Најлакше је пожелети човеку страдање и смрт и неку тешку клетву, али тешко је бити истински хришћанин, чак и непријатељу своме, за њега се Богу помолити и њему пожељети добро. Ето томе нас учи овај данашњи празник.“

Уследила је трпеза љубави коју је за присутне приредило братство манастира.

Инфо служба