Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Успење Пресвете Богородице у Лозници

Успење Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Много премного може се сваки верни поучити из живота Дjеве Богородице. Но да напоменемо овде само две ствари. Она је имала обичај да често ходи на Голготу, на гору Јелеонску, у врт Гетсимански, у Витлејем и на друга места знаменита због Сина њеног. На свима тим местима, а нарочито на Голготи, она се коленопреклоно Богу молила. Тиме је она дала први пример и подстрек вернима, да посећују света места из љубави према Ономе који их присуством Својим, страдањем и славом Својом учини светим и знаменитим.

Друго, ми сазнајемо, како се она у молитви својој за што скорији исход из овог живота молила, да душа њена, при одлучењу од тела, не види књаза таме и његова страшилишта, и да скривена од области тамне не сретне се са сатанском силом. Видиш, како је страшно души проћи кроз митарства! Кад је се тако молила Она, која је родила Разоритеља Ада, и која и сама има устрашавајућу силу над демонима, шта је онда остало за нас? Из превелике смирености она се сва полагала на Бога и није хтела поуздавати се на дела своја. Још мање смели би ми уздати се у дела своја, и још више требали би ми да се положимо у руке Божије вапијући за милост Његову, нарочито за милост при исходу душе из тела. Свети Владика Николај Велимировић

На празник Успење Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници.

Сестре ове обитељи славе овај велики празник, па је Владика извршио чин сечења славског колача и благосиљања кољива, које су припремиле мати Сара са сестрама и домаћица овогодишње славе Хаџи Љиљана Дикић из Ниша.

Залог славског колача за следећу годину преузела је сестра Драгана Генчић из Крагујевца.

У својој празничној беседи Владика се осврнуо на живот Пресвете Богородице, која нам је оставила пример како треба да се живи овде на земљи.

Владика је нагласио Јеванђељску причу о сестрама Марти и Марији:

На све празнике Богородице браћо и сестре чита се Јеванђеље, које смо данас чули овде на Светој Литургији, о две сестре Марти и Марији, које су примиле Господа Христа у свој дом и Марта као старија сестра бринула се како да дочека узвишеног госта, а Марија она је села крај ногу Спаситељових вели и слушала науку Његову.

Након духовног укрепљења, сви присутни су се укрепили за трпезом љубави, коју су припремили мати Сара са сестрама, и домаћица славе сестра Љиљана Дикић из Ниша.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.