Почетна / САОПШТЕЊА / 2010 / Уставном суду поднета Уставна жалба

Уставном суду поднета Уставна жалба

Print Friendly, PDF & Email
Уставном суду у Београду поднета Уставна жалба од стране архимандрита Симеона
Архимандрит Симеон поднео је Уставном суду у Београду Уставну жалбу због повреде Уставом загарантованих слобода и права, која су грубо нарушена током кампање која се већ више месеци води против Епископа Артемија и њега од стране чланова светог архијерејског Синода СПЦ.

У темеље ове кампање положена је Кривична пријава која врви од неистина и клевета, потписана од стране Митрополита Амфилохија, и која је затим покренула лавину бруталности.

Сумирајући све учињене повреде уставних права и слобода од стране државних органа Републике Србије немогуће је не доћи до закључка да је посреди добро укомпонована кампања у циљу дискредитовања достојанства и угледа које је архим. Симеон стекао уз Епископа Артемија својим антиекуменистичким ставовима, супротстављеним Светом архијерејском Синоду СПЦ, који ужива подршку политичке олигархије у Републици Србији.

Тој олигархији супротставили су се својим непоколобљивим ставом да Косово и Метохија морају остати саставни део Републике Србије сагласно Уставу Републике Србије.

Наиме, Влада Републике Србије се пред ЕУ обавезала на краткорочни кључни приоритет конструктивне сарадње у вези питања која се односе на Косово («Cooperate constructively on matters relating to Kosovo») (в. 2008/213/EC: Council Decision of 18 February 2008), што за ЕУ значи успостављање добросуседских односа између државе Косова и Србије. ЕУЛЕКС, на чије присуство је Влада Републике Србије пристала, у својству мисије ЕУ има недвосмислен мандат да спроведе Ахтисаријев план, кога је Скупштина Републике Србије раније одбацила као противуставан.

Свака јавна личност која се, изражавајући своје мишљење, супротставља таквој политици постаје мета напада свих врста. Да овакав закључак није без основа сведочи и противканонско поступање Светог архијерејског Синода против Епископа рашко-призренског г. Артемија које је у јавности већ више пута изобличено.