Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрс у Љуљацима

Васкрс у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Најславније Васкрсење Господа и Спаса нашег Исуса Христа са собом нам је донело један вечити и неизмењив закон, а тај закон вели: што је већи крст, што је веће страдање за Христа и истину Његову, веће је и славније васкрсење оних који страдају, као и те саме Христове истине, која јесте и биће и истина Цркве Његове.

Тај закон испунио се на дан Светог Васкрсења у Светом манастиру Љуљаци посред Шумадије. Преизобиље васкршње радости и Божије благодати овај манастир је за многе начинило новим Јерусалимом. Велики Петак који у последњих годину дана и дуже проживљава Епархија рашко-призренска у егзилу, на челу са својм Архијерејем, у благодатном смислу запечаћен је заиста сверадосним Васкршњим празновањем и торжеством.

Стихови једне од најлепше састављених, васкршње службе, „ваксрсења је дан просветимо се људи“ радовали су душе присутних својим благодатним испуњењем, а запаљене свеће које су верници држали у рукама биле су заиста симбол благодати које су сви, као огањ у својим срцима, чувствовали и носили на велељепној васкршњој, Архијерејској служби у Љуљацима.

На васкршњој јутарњој служби у поноћ, која почиње торжественом литијом и обходом око цркве, и на Светој архијерејској литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Артемије, уз саслуживање једног свештеника, деветорице јеромонаха и три јерођакона, клирика Епархије рашко-призренске у егзилу. Простор испод сводова невеликог љуљачког храма није био довољан да прими сво мноштво верног народа, придошлог са свих крајева наше земље и из дијаспоре, а било је око шест стотина људи.

То све није умањило празничну радост и светотајинско укрепљење Светом Тајном Причешћа на овај највећи хришћански празник, празник над празницима Васкрс. Након торжествене службе велика љуљачка трпезарија је била препуна верника и празничне радости на трпези љубави на којој су ломљена васкршња јаја.

Препуни радости и мира у Духу Светоме, благодатно укрепљени и озарени верници су се након празновања Васкрса у Љуљацима вратили својим домовима, Домаћим црквама, преиспуњени васкршњом радошћу, настављајући празновање овог великог празника највеће победе коју је човеку даровао Богочовек Христос.

Њему слава и хвала во вјеки вјеков. Амин!

Инфо служба