Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкрс у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Васкрс у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Празник над празницима – Васкрсење Христово (Васкрс) свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је на Васкрс Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, уз саслужење више свештенослужитеља епархије.

 

Васкршња служба започела је у поноћ уз радосно појање стихова:

Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών.

Затим је кренула литија око храма уз појање васкршње стихире:

Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити.

По уласку верника у храм започело је радосно Васкршње јутрење уз често понављање васкршег поздрава – Христос Воскресе! У наставку Јутрења отпочела је свечана Васкршња Литургија. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 христољубивих душа из целе Србије. Велики број верника се на Литургији сјединио са Господом кроз Свето Причешће.

Епископ Ксенофонт је након Литургије и читања посланице извршио чин освећења сира и јаја.

Јаје је симбол обнављања, оживљавања. Обојено у црвено оно симболизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа. Овај обичај настао када је Света Марија Магдалина отпутовала у Рим и изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му црвено обојено јаје, поздравила га речима –  „Христос Воскресе!“

У исто време оптужила је ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса Христа. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

Празнично славље настављено је трпезом љубави.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Инфо служба