Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкршњи уторак и Свети Владика Николај у Драгобраћи

Васкршњи уторак и Свети Владика Николај у Драгобраћи

Print Friendly, PDF & Email

„Свети Оци су за неке људе, славне по свом Хришћанском животу, похвално говорили да васкрсоше још пре општег Васкрсења. У чему је тајна таквог живота? У томе што су они усвојили карактеристичне црте живота после васкрсења, описане у речи Божијој, учинивши их својим особинама.

Будући живот се представља као слободан од свега телесног: нема женидбе ни удадбе, нема храњења трулежном храном, а само тело постаје духовно. И тако, ко живи као одрешен од свега телесног, у себе прима елементе живота после Васкрсења. Потруди се да у теби замре све телесно, и васкрснућеш пре општег Васкрсења.

Пут ка томе указује и Апостол када говори: По Духу ходите и похоту телесну нећете чинити (Гал. 5,16). Он уверава да се тим путем заиста може достигнути очекивано: Ко сеје, говори он, у дух, од духа ће пожњети живот вечни (Гал. 6,8)“. Свети Теофан Затворник.

На Васкршњи уторак и празник Преноса моштију Светог Николаја Охридског и Жичког, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Катакомби посвећеној Светом Владици Николају, у селу Драгобраћа код Крагујевца.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије у Егзилу.

Домаћин славе био је брат Љубиша Вучић из Лазаревца, а део колача и за следећу годину узели су брат Микан Лојаница из Крагујевца, и брат Стојан Јанковић из Смедерева.

Епископ Артемије је честитао оцу Небојши славу, као и свима присутнима: „Нека је срећна данашња слава оцу Небојши који је овде свештеник, који овде служи, нека је срећна слава и свима вама браћо и сестре који сте дошли, нека је срећна слава и домаћину ове славе брату Љубиши”.

Трпезу љубави за све присутне припремио је отац Небојша са породицом.

Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.