Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкршњи уторак у Бадовинцима

Васкршњи уторак у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

slk041Јудејци су покушали да светлост Христовог Васкрсења замагле маглом лажи: „Украли су га ученици“. Међутим, ту нискост је било лако савладати, и истина је победила. Ипак, ни после тога времена враг не престаје са покушајима да замагли сунце Васкрсења. Ни то не треба да нас смућује! Од оца лажи шта би се могло очекивати осим лажи? Он је многе од својих сарадника научио те су написали читаве књиге против Васкрсења. Та магла је књигама и расејана. Ви, пак, не узимајте лоше књиге па се нећете помрачити.

Ако се и деси да случајно наиђеш на такву књигу, узми као противотровно средство добру књигу да би освежио главу и прса. Постоји, међутим, и друга магла од непријатеља – у помислима. Али, и она ће се одмах развејати као дим од ветра путем здравог хришћанског расуђивања. Проходи са расуђивањем све што се десило и лако ћеш, као на светлости дана, увидети да се све то није могло остварити ничим другим до силом Христовог Васкрсења. То убеђење ће за тебе бити тврђава са које ћеш, утврдивши се, лако одбијати и побеђивати непријатеље истине. Свети Теофан Затворник

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је на Васкршњи уторак Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, у Катакомби посвећеној Светом Краљу Милутину.

Епископу су саслуживали свештеномонаси и свештенођакони Епархије. У својој опширној и пастирској беседи, Владика је цитирао Јеванђељску причу о путу за Емаус:

И Господ се онда јављао многима после свога Васкрсења у року четрдесет дана. А непосредно после Васкрсења Он се јавио двојици који су путовали из Јерусалима у једно село Емаус, као што говори данашње Свето Јеванђеље. Био је то Лука и Клеопа, Лука Јеванђелист који је тај сусрет са Васкрслим Господом, описао и доживео и унео у своје Јеванђеље, једино он о томе говори, јер је био очевидац и сведок свега тога. Ишли су тако ова двојица путем, и уз пут разговарали о страшним догађајима који су се претходних дана десили у Јерусалиму, у ствари о хватању, осуди и страдању Господа Христа на Голготи. То су знали, о томе су причали и били су веома тужни.

Након Свете Литургије, приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.