Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкршњи уторак у Нишу

Васкршњи уторак у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Небоземна васкршња радост на трећи дан Васкрса укрепила је вернике Ниша на Светој архијерејској литургији коју је у нишкој катакомбној капели Светог Архангела Михаила служио његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Артемије.

У релативно скоро установљеном богослужбеном месту, посвећеном Светом Архангелу Михаилу овом приликом окупило се више од стотину верника (и поред притисака и претњи да не смеју да посећују ово богослужбено место, које су од стране нишких свештеника усмерене на вернике) како би присуствовали Божанственој литургији и помолили се васкрсломе Христу, радујући се Његовом Светом Васкрсењу и крепећи се благодаћу којом овај празник изобилује.

Света литургија је протекла у празничној и молитвеној атмосфери, уз једнодушно и сложно појање присутног монаштва наше Епархије и верника из Ниша и околних места и градова. Неизмерна радост овог великог празника била је умножена управо доласком Архијереја и још неколицине свештеномонаха, који су заједно са старешином капеле, оцем Агапитом одслужили Свету литургију.

Након Литургије верницима се обратио епископ Артемије надахнутом беседом, а верници су припремили трпезу љубави за све присутне.

Ваља напоменути да је администратор Нишке епархије, патријарх Иринеј ових дана строго наложио нишком свештенству да службе служе по устаљеном типику без примеса реформи и новотарија, са образложењем да тиме не дају повод верницима да одлазе у богослужбено место Епархије рашко-призренске.

Сувишно је наводити колико је овакав приступ насталим проблемима у Цркви наиван и површан, ипак такав приступ показује дилетантизам и неозбиљност у редовима црквене администрације тј. оних који се налазе на челу Српске православне цркве, а који затварају очи пред стоглавом екуменистичком јереси коју упорно проповедају, а која и јесте суштина и узрока актуелних проблема у Српској православној цркви.

Уместо правог узрока таквих дешавања, тј. јереси екуменизма, они решавају последице тога, тј. одлив саблажњеног верног народа из њихових цркава, те је и само то решавање потпуно погрешно и бесплодно.

Народ жељан непомућене воде православног вероисповедања и православног живљења препознаје своје истинске пастире, те је катакомбна капела Светог Архангела Михаила и Нишу све пунија, као и остала богослужбена места Епархије рашко-призренске у егзилу широм Србије.

Инфо служба