Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Вазнесење Господње – Спасовдан у манастиру Ново Вазнесење

Вазнесење Господње – Спасовдан у манастиру Ново Вазнесење

Print Friendly, PDF & Email

„Вазнесење Господње слави црква у четрдесети дан после Васкрсења Христова, када се Господ узнео на небо, и увек пада у четвртак шесте недеље после Васкрса.

Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповедио да се не одаљују од Јерусалима но да чекају обећање Светога Духа, извео је Господ своје ученике до Витаније, подигао је своје руке и благословио их је, и благосиљајући их узнео се на небо.

Када су ученици са Горе Елеонске гледали на облак који је Господа сакрио од њихових очију и на небо, објавише им анђели да ће исти Исус који се од њих узнео на небо на исти начин доћи, као што су га видели да се узноси на небо (Дап. 1, 1-12; Мк. 16, 12-19; Лк. 24, 50-52)“

Празник Вазнесења Господњег или Спасовдан, свечано је прослављен у манастиру „Ново Вазнесење“, код игуманије Јелене и њених сестара. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г.Г Артемије, уз саслуживање свештеномонаха, и свештенођакона Епархије. У својој празничној беседи Владика Артемије је рекао: „И ово је нова кошница Христова где се сабирају пчеле радилице које сабирају мед духовни којима нас часте овде али и заслађују наш земаљски живот и припремају себи оне радости и благости у Царству Христовоме које је Господ обећао онима који га љубе – што око не виде, што ухо не чу што у срце човеково не дође, а што Господ припреми онима који га љубе. Мати игуманија и њене сестре а и ви сви овде сабрани браћо и сестре јесте нови сведоци васкрсења Христовога, нови сведоци Његовог славног Вазнесења и нови мученици за веру праву, истиниту, на путу Светога Саве, на путу Светих Отаца, на путу светих апостола, на путу Господа Христа који је и он на Голготу узишао носећи крст свој и нама је свима обећао – ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и иде за мном“.

Након Свете Литургије игуманија Јелена са својим сестрама припремила је трпезу љубави, где су се сви присутни и телесно укрепили, након духовног укрепљења.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.