Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики Четвртак у Барајеву

Велики Четвртак у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Пред празник Пасху, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на тај дан, који се прославља као Велики Четвртак, била Тајна вечера.

Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа говорећи: „Узмите, једите; ово је тело моје“ и „Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова“ (Мт. 26, 26-28). Ове се речи могу чути у току Свете Литургије.

Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге учећи их тако, сопственим примером, како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: „Да љубите једни друге као што ја вас љубим“ (Јн. 15, 12), и отворено говорио о предстојећем страдању.“

На Велики четвртак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештенођакона Епархије у Егзилу.

У својој пастирској беседи Епископ Артемије је поручио: „Нека би Господ наше учешће у страдњима Христовим примио као наш мали дар и мало уздарје за Његову велику милост, за Његову велику љубав, да би нам учествовање са Њим у страдањима било и узрок радости које ћемо за неки дан дочекати, доживети због Његовога славнога Васкрсења и победе живота над смрћу, победе Господа Христа над непријатељима нашим, над ђаволом, над грехом и над смрћу. Само тако ако будемо живели у овоме животу, можемо да се надамо да будемо и останемо следбеници Христови, слуге Христове, да нас Он као такве прими, препозна и позна у Царству своме, да би смо и ми са свима Светима славили у векове векова Оца и Сина и Светога Духа. Амин.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави.

 Инфо служба

 Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.