Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики четвртак у Барајеву

Велики четвртак у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

„Благовести и установљење Тајне Тела и Крви. Какво сједињење! Ми се причешћујемо истинитим Телом и истинитом Крвљу Христовом – оним истим које је у Оваплоћењу примио од пречисте крви Пречисте Дјеве Богородице. У Оваплоћењу које се догодило у тренутку Благовести, положена је основа Тајне Тела и Крви.

Овим поклапањем празника Благовести са Великим Четвртком, Хришћани се подсећају да треба да поштују Пресвету Богородицу као истиниту Мајку своју – не само као заступницу и молитвеницу него и као хранитељку. Деца се хране мајчиним млеком, а ми се хранимо Телом и Крвљу, који су од Пресвете Дјеве Богородице. Хранећи се тако, ми пијемо истинско млеко из њених груди.“ Свети Теофан Затворник.

На Велики четвртак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха, свештенођакона Епархије у Егзилу. Након Свете Литургије Владика Артемије је одржао беседу, у којој је истакао:

„А Свети апостол Павле, баш данас који се читао у Светом Апостолу каже: „На спасење и исцељење душа и тела.“ Али ако се неко недостојно причешћује, онда суд себи једе и пије, на осуду себи онда се причешћује. Зато је потребно браћо и сестре за Свето причешће да се припремамо. Света Црква је одредила како. Постом, молитвом, Светом тајном покајања и исповести. И очишћењем себе од тих грехова у тој Светој тајни покајања. Тако да када човек приступа Светој чаши да се причести, треба да је измирен са свима, да нема ни на кога мржњу, да не чини никакво зло дело, да показује љубав и смирење према свима, трпљење у невољама и страдањима, попут Господа нашега, који је све ове невоље и страдања претрпео из љубави према човеку и роду људскоме, да би нас људе ослободио од греха људи и ђавола.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави, коју је припремио настојатељ Катакомбе у Барајеву протосинђел Наум, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.