Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Велики четвртак у Љуљацима

Велики четвртак у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На Велики четвртак, на дан када је Господ на Тајној вечери, једући са својим Светим ученицима и апостолима Пасху, установио Свету Евхаристију, његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовко-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Божанствену Литургију Светог Василија Великог, како то прописује Типик наше Свете Цркве.

На овој празничној Литургији, у свете дане Страсне седмице саслуживали су му свештеномонаси и свештенођакони Епархије рашко-призренске у егзилу. Иако је у току Страсна седмица, празнична и у извесној мери свечана атмосфера красила је овај Свети дан и Свети празник, један у низу пред крај Светог великог поста и пред саму Свету Пасху.

Велики четвртак као дан установљења Свете Евхаристије и јесте празник испуњен посебно дубоким смислом, празник којим се прославља Бог који је даровао роду људском Свету тајну Евхаристије од које, по речима Светог Григорија Паламе, све Свете тајне имају пуноту.

Сама тајна Свете Евхаристије на празник њеног установљења има дубоко есхатолошки карактер и самим тим у најдубљем духовном смилу најаваљује дан и празник Светог и славног Васкрсења Христовог, јер Васкрсење Христово је гарант општег васкрсења и тиме је оно гарант уласка свих који су Богу угодили на земљи у Царство Небеско, последњу мету и циљ сваког од оних који се у Цркви Божјој труде на свом спасењу.

Увече, у предвечерју Великог петка Епископ је уз саслуживање братије свештеномонаха и свештенођакона љуљачке обитељи, служио јутрење на коме се читају дванаест страсних еванђеља.

Овој служби присуствовао је знатан број верника, жељних да у богослужбеном, молитвеном духу, са пажњом и трепетом дочекају Свети и Велики петак, дан када је ради нас и нашег спасења распет на Крсту Господ и Спаситељ наш Исус Христос, о чему потресно сведоче управо дванаест страсних еванђеља прочитаваних на поменутој служби.

Инфо служба