Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

На Велики четвртак, када Света Црква врши спомен на установљење Свете Тајне Причешћа, 13. априла, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Епископу Ксенофонту је на Литургији саслуживало више свештенослужитеља епархије.

Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 80 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи говорио о установљењу Свете Тајне Причешћа а затим поучио паству:

„Нека би нас примјер светих апостола смирених угодника Божијих поучио како и ми смирено да идемо за Христом. Нека би нас ова дивна пјесма, коју смо много пута поновили данас и пред свако причешће понављамо, научила да не будемо издајице Сина Божијега, да не предајемо непријатељима Његовим нити да лицјемерно дајемо Јудин цјелив да бисмо Га након тога издали, предали, а ако нам се деси да се оклизнемо на овом животном путу који је и клизав и тегобан и трновит, нека нас поучи примјер апостола Петра који изађе и плакаше горко и би свјестан грјехова својих. Нека би нас и поука апостола Павла који нам говори да са пажњом и припремом и покајањем примамо свете Тајне Божије и тијело Господње и крв Господњу. Чули сте шта говори апостол Павле: „јер многи међу вама и болују и умиру зато што недостојно примају“. Нико није достојан, свакако,  достојан је само онај, понављамо то непрестано, онај који себе довољно сматра недостојним, такав је једино достојан који себе сматра грешним и прљавим и никаквим, који се каје пред Господом и тако се прије свега припрема. Да не идемо за овим лажним учитељима који нас данас зову изволте, изволте свакодневно, изволте на службу, спремно је овдје, тумаче разно разне начине и ону бесједу на Васкрс светога Јована Златоустога, погрешно тумаче па се супротстављају самоме апостолу Павлу који говори како треба да приступамо и како треба да будемо причасници свештенога тијела и крви Господње. Таквим примјерима поучавани и њима сљедујући и ми да се спасемо и уђемо у царство Господње Оца и Сина и Светога Духа који над нама да владају у све вјекове и сву вјечност. Амин. Боже дај.“

Истога дана увече Епископ Ксенофонт је служио Јутрење Великог петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.