Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики Четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Велики Четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

На Велики Четвртак, када Света Црква врши спомен на установљење Свете Тајне Причешћа, 2. маја, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Епископу Ксенофонту је на Литургији саслуживало више свештенослужитеља епархије.

Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 80 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи поучио паству:

„Велики Понедељак, Велики Уторак, Велика Среда и данас Велики Четвртак и Петак и Субота, све велико и све страшно. Велико и страшно јер се човек спрема да убије Бога, јер се човек спрема да изда Бога, та три велика издајства која човек почини у историји рода људскога , како и учи отац Јустин. Три пада велика: пад Адамов у рају, пад и издајство Јудино које се управо деси на овај дан и предавање Сина Човјечијега и каже отац Јустин и пад Папин. Па тако они који нас уче да је римокатоличка заједница наша сестринска црква и да са њима икакво заједништво у молитви треба да имамо, сетимо се тих ријечи оца Јустина где та највећа три пада човјечија изједначава. А опет некако чини се најстрашнији овај пад Јудин, јер и Адама видимо горе на фресци Васкрсења како Господ по  силаску своме у Ад пружи руку и Адаму и Еви и изведе их из Ада и опрости им сагрешења, папи, одрекне ли се јереси било које од њих могао би Господ да му опрости, нажалост тешко да очекујемо такве догађаје. Како нас је једном хумористично поучио човјек светога живота отац Георгије Витковић, велики подвижник светогорски када су га једном питали: треба ли папу примити у Цркву ако се покаје, а он хумористично рече: треба га хеликоптером спустити на дно океана, три пута га погрузити па ако преживи примити га у општење.

Хумористично, наравно, и нећемо наравно никиога хеликоптером спуштати на дно океана и немамо намјеру никога да убијамо, али хоће да каже, тешко да се са пута јереси неко поврати, што видимо и око себе у ове данашње страшне дане.

И ми се са Христом сараспињемо да бисмо са Њим могли и да васкрснемо.

Нека би Господ Исус Христос и нас учинио смиреним ученицима Његовим, да ако Га се понекад и издамо, макар плачемо горко и да Га не издамо и не предамо и раскајемо се као Јуда, него да се вратимо Господу у дом Његов кајавши се и плакавши горко као Апостол Петар. Амин. Боже дај.“

Истога дана увече Епископ Ксенофонт је служио Јутрење Великог Петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.