Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Ако се са вером и неосуђено причешћујемо Тајном Тела
и Крви Христове, онда ће све сплетке наших душевних
непријатеља који нам сметају, бити немоћне.

Преподобни Амвросије Оптински

На Велики четвртак, када Света Црква врши спомен на установљење Свете Тајне Причешћа, 29. априла, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: протосинђел Доситеј (Вукосављевић), јеромонах Леонтије (Кантар) и јерођакон Георгије (Радојичић).

Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 80 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

Владика Ксенофонт се надахнутом беседом обратио својој пастви:

„Потрудимо се, сваки од нас, као што смо и пјевали много пута, и пред сваку ову Тајну Светог причешћа, а поготово данас у овај страшни дан када Господ показује тај пут смирења, опасујући се убрусом, перући ноге апостолима, показујући нам пут смирења, дакле, да је онај који је први треба да буде посљедњи, онај који влада треба да буде свима слуга, и установљава након показивања те тајне смирења као јединог исправног пута у животу човјечијем, установљава Свету Тајну Евхаристије, установљава Свету Тајну причешћа и ево и данас се зато сакуписмо, да у тај дан када обељежавамо установљење Свете Тајне Евхаристије, Свете Тајне причешћа и ми се причешћујемо Светим Тајнама и обећавамо, као и пред свако причешће, прими ме данас Сине Божији за причасника Тајне Вечере Твоје јер нећу казати тајну непријатељима Твојим, нити ћу ти дати цјелив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те, помени ме Господе у Царству Своме. Нека би заиста било тако и у овај дан и у сваки други дан живота нашега, да се уврстимо са оним презренима, са онима одбаченима које је Христос примио као своје, презрену блудницу, презреног разбојника, који заиста јесу многе грјехове починили у животу своме, као што смо и ми починили, али, како каже отац Јустин: „Ако сам и пао, нисам од Господа отпао, држим се Господа макар сузом, макар вапајем, макар уздахом, макар овом молитвом уздаха прими ме данас Сине Божији.“ “

Истога дана увече Епископ Ксенофонт је служио Јутрење Великог петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.