Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Велики Петак у Љуљацима

Велики Петак у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Велики Петак је надраматичнији дан у историји човечанства, спомен на страшни догађај распињања Богочовека Христа рукама људским.

Света Црква богослужбено, са најпобожнијим трепетом, обележава овај догађај службама – изношењем плаштанице, обход са њоме око цркве и певање статије тј. опела Христу, и то на сам Велики Петак увече.

Овај, за сваку благочестиву душу, посве дирљив и потресан дан, богослужбено је обележен и у љуљачкој светињи, и на тим службама началствовао је, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслуживање манастирског братства и осталих клирика наше Епархије у егзилу. Са пажњом и благоговјенијем ову службу је осим свештенства и монаштава пропратио присутни верни народ.

Услови прогона у којима се Епархија налази учинили су да овај празник бива дубље и суштинскије доживљен од стране свих, и клирика и верника наше страдајуће Епархије, како у самим Љуљацима, тако и у осталим богослужбеним местима наше Епархије. Ипак, реално доживљавано голготско искуство Великог Петка у самој својој хришћанској основи најављује и наговештава и жељно очекивано искуство Васкрсења и васкршње радости и укрепљења, јер што је већа голгота, Васкрсење сјајније сија и јасније се види у његовом ишчекивању и долажењу.

Овом се приликом Епископ Артемије присутнима обратио пастирском и поучном беседом, инспирисаном овим потресним и дубоким, спасоносним смислом преиспуњеним, празником који је обележен. У голготском предвечерју најсветије Пасхе, трепетно је настављено ишчекивање и припрема за празник најрадосније Пасхе Христове, тј. славног Христовог Васкрсења.

Инфо служба