Почетна / КАТАКОМБЕ / Велики петак у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Велики петак у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

На Велики петак, 4/17. априла, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, служио је Вечерњу Великог петка са изношењем Плаштанице у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву уз саслужење: протојереја Жељка Марића, протосинђела Иринеја (Ристића), јереја Горана Калушевића, јереја Бранка Јованчевића, јеромонаха Методија (Ђурђевића) и јерођакона Симеона (Васића). Вечерњој служби је присуствовало око 200 верника.

По изношењу плаштанице Владика се архипастирском беседом обратио присутном монаштву и народу:

„Данас смо милошћу Божијом и благодаћу Божијом на самој Голготи. Господ нам је ту благодат дао. Удостојио нас је да будемо под Крстом Његовим. Заједно са Мајком Његовом, са светим Јованом Богословом – апостолом љубави, са светим мироносицама, правим женама препуним љубави према Богу. Господ на Голготи, браћо и сестре прима крсну смрт ради нас људи. Господ умире на Крсту да бисмо ми вечно живели. Господ прима ране на Телу Своме да би нас грешне људе излечио од наших греховних рана и страсти. Господ прима жуч и сирће да бисмо ми уживали насладе у Царству Божијем. Господ прима трнов венац да би нама дао венац славе у Царству Своме. Све то Господу није било потребно браћо и сестре, јер је Он ношен на херувимима и прима славословље од серафима. Он је све то учинио из превелике љубави према нама грешнима и у превеликом смирењу Своме. Велику љубав и смирење показује Господ када је примио људско тело. Његова превелика љубав и смирење још више сијају данас на Велики петак. Господ због нас прима крсну смрт.

Помолимо се Господу браћо и сестре и за све оне који данас не могу да дођу из оправданих разлога да буду на Голготи са Господом, поред плаштанице, њих ће Господ благословити јер оправдано не могу да дођу из овог или оног разлога, али неће примити благослов они који су могли, а ипак нису дошли. Неће примити благослов Господњи они који су благословима својим затворили храмове, забранили свештеницима да служе јер ће се народ заразити у храму. Неће благословити Господ оне који су увели полицијски час баш у ове дане страдања и на Васкрс Господњи. Молимо се и за њих браћо и сестре да им Господ опрости, јер не знају шта раде. Нећемо их осуђивати, не смемо никога осуђивати. Опрости им Господе јер не знају шта раде.  Поврати их Господе на прави пут.“

После беседе присутно монаштво и народ целивали су Господа изображеног на плаштаници и положеног у гроб. У 18.00 часова служено је Јутрење са статијама. Том приликом обављен је опход са плаштаницом око храма уз појање свештенства и народа.

Инфо служба