Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Видовдан у Барајеву

Видовдан у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

016c„Свети мученик Лазар, кнез српски. Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. године 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен.

Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају.

Обновио Хиландар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором манастира руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира. (Сада његове свете мошти почивају у манастиру Раваници).“

На један од највећих празника у Српском народу Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру Светог Јустина Ћелијског.

И ове године окупио се велики број верника из свих крајева Србије, да прославе Видовдан.

После Свете Литургије одржан је Парастос Косовским мученицима, као и свим страдалим борцима од Косовског боја па до данашњег дана.

Мученицима који су овоземаљско царство заменили Небеским, као и Свети Кнез Лазар 1389. године бранећи Српске земље од Отоманских тлачитеља.

У својој Видовданској беседи, Његово Преосвештенство Епископ Артемије је рекао:

„Ми данас славимо шестотина двадесет четврти Видовдан од онога првога Видовдана. Али данас, односно ове године Видовдан је наступио 19-ог априла ове 2013-те године. Где је тај Видовдан одигран? Где је та борба вођена и изгубљена? У Бриселу браћо и сестре! Тамо смо се борили не да спасимо Косово него да издамо Косово, да га предамо непријатељима Христовим и непријатељима нашега народа. И од 19-ог априла до данас, и од данас у будуће, заклињу се да са тога пута неће скренути. Чак говоре да ове године Видовдан, данашњи дан Видовдан када треба да добију неки датум за који се боре. Кажу овај Видовдан први је који доноси радосну вест српскоме народу“.

Свечани ручак је припремљен за све присутне госте након Парастоса, а затим свечана Видовданска Академија на којој су учествовали: Горица Тркуља, Милан Јездић, Александра Баровић, Милоје Дончић, гуслар Новак Сандић, као и многи други.

Молитвама Светог Кнеза Лазара, и свих Светих Мученика Косовских, Господе Исусе Христе, Сине Божији помилуј нас и спаси. Амин.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.