Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Видовдан у Барајеву

Видовдан у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Свети мученик Лазар, кнез српски. Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова.

Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. године 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, одакле је касније враћено у Раваницу где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају. Обновио Хиландар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором манастира руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира.

Видовдан је дан када стојимо с кандилима, свећама и молитвама пред тим жртвама, чинимо им помен и све их данас прослављамо. То су преци наши крвљу крштени.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, у манастиру Светог Јустина Ћелијског на празник Видовдан, уз саслуживање готово свих свештеномонаха, свештеника и свештенођакона Епархије.

Манастир у Барајеву је био препун верног народа, који је дошао да прослави један од највећих празника у Српском народу.

У својој беседи Владика је нагласио:

Данас, после 625 година, Свети Кнез Лазар, заједно са Светим Савом и са осталим Светитељима из рода нашега, прави хаџилук по Српској земљи, врши смотру над данашњим Србима, да види да ли су и данашњи Срби опредељени за те идеале, за које су они своје животе положили. На жалост они су се разочарали у данашњу генерацију Срба, јер данашња генерација Срба је показала да није спремна да следи Светога Кнеза и његове витезове, у тој часној борби за крст часни и слободу златну. Постали смо спремни да све изневеримо, да све продамо, да све препустимо непријатељима нашим, да тражимо своју будућност на некој другој страни, за коју немамо алтернативу, да тражимо спасење нашем народу, и нашој држави Србији у Европској унији.

После Свете Литургије одржан је Парастос Косовским мученицима, као и свим страдалим борцима од Косовског боја па до данашњег дана.

Након Парастоса приређено је послужење а затим свечана Духовна Академија са многобројним учесницима.

Духовну Академију отворио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, и обратио се присутнима кратком беседом:

Господ наш Исус Христос јесте и циљ и пут којим треба да идемо. На жалост данас немамо Светога Кнеза са нама, међу данашњим вођама Српскога народа. Зато смо изгубили правац којим нас је Свети Кнез позивао. Окренули смо се од Истока одакле се сунце рађа, на Запад где влада тама и мрак и одакле ништа нам никада није добро дошло. Са таквим вођама у задњих 25 година, ми смо изгубили све оно што смо стварали у нашем народу за пет стотина година у много тежим условима него данас.

Свети Кнеже Лазаре и сви Косовски Мученици, молите Бога за нас!

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.