Почетна / САОПШТЕЊА / 2011 / Видовдан у Барајеву

Видовдан у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Обавештење поводом предстојећег великог српског празника Видовдана

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у егзилу обавештава сва светосавска верна духовна чеда да ће централна прослава Видовдана, као једног од особито битних и у нашој Епархији посебно поштованих празника, бити обављена у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, 28. јуна ове 2011. године.

Како традиција наше Епархије налаже уз овај празник ће, осим подразумеване богослужбене и литургијске прославе, бити приређен и одређени кутурно-национални програм којим ће овај празник такође бити обележен.

Тачно у поноћ 27. Јуна са „Трга републике“ кренуће свечана „Видовданска литија“, која је продужетак вишегодишње традиције тзв. „Видивданског марша“, тј. пешачења од Београда до Газиместана, а која из разлога ванредних околности у СПЦ у канонском и догматском смислу, као и разних негативних политичких утицаја, ове године није могла бити одржана као раније.

Видовданска литија ће ове године ићи до манастира Светог Јустина Ћелијског, и све који су заинтересовани да и на овај начин, тј. својеврсним ходочашћем, увеличају и обележе овај празник, позивамо да крену тачно у поноћ у литију са Трга републике у Београду.

По утврђеном програму учесници литије у манастир, ако Бог да, треба да стигну пре Свете архијерејске Литургије, коју ће служити Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, са почетком у 9:00 часова.

Након Свете Литургије, по утврђеној пракси, служи се општи Парастос свим војницима и војсковођама који падоше у борби за Крст часни и слободу златну, пре Косовског боја, у самом боју и после њега, све до данашњих дана.

Након богослужења предвиђена је скромна, посна, славска трпеза љубави, а након ње свечана Видовданска академија са примереним културно-уметничким садржајем, у организацији наше Епархије, а све са благословом Његовог Преосвештенства Г.Г. Артемија.

Позивамо све вернике да у што већем броју, једнодушно сабрани у намери очувања светолазаревског, косовског завета, прославимо овај велики и заветни, свесрпски празник Видовдан.

Инфо служба