Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима св. Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и од Бога просили једно дете; чудо зачећа Јованова у престарелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења. Јер са Јованом имађаше Бог нарочите велике намере, на име, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу света.

Преко Својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних Захарије и Јелисавете. Преко ангела Својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља? Ако је ко љубопитљив да то дозна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље ни старе ни младе.

Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природне законе, у које оковани ми би, без нарочитих чудеса Божијих, пали у очајање и Богозаборав.

На празник Зачећа Светог Јована Крститеља, који је уједно и храмовна слава у Љуљацима, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију , уз саслуживање свештеномонаха, свештенођакона и свештеника Епархије у Егзилу.

Празник је прослављен торжествено, уз свечану народну Литију и резање славског колача.

Домаћица овогодишње славе поред протосинђела Варсануфија и његове братије, била је протиница Весна Марић.

У својој празничној беседи Епископ Артемије је закључио:

Ето, тога светитеља данас ова црква слави овде коју је подигао наш дивни пријатељ и познаник прота Тома Марковић са својим супругом Милицом и оставили као задужбину своју нашим покољењима да се у овој цркви слави име Божије до краја света и века. И ми смо се данас сабрали овде да прославимо храмовну славу, да се помолимо Богу за нас сабране, за цео наш народ, да и ми останемо у тој вери православној, да останемо на истинитом путу којим је учио свети Претеча, који је проповедао Господ Христос, свети апостоли, свети Оци, и да се тако и ми спасавамо и ту веру нашу оставимо као аманет нашој деци и омладини, да би се име Божије у нашем српском народу славило од сада па до свршетка света и века.

Након беседе Владике Артемија, подељена је нафора, а затим је припремљена трпеза љубави на којој су се телесно укрепили сви присутни.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.