Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Зачеће Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Овога дана прославља се милост, чудо и мудрост Божија; милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и од Бога просили једно дете; чудо зачећа Јованова у престарелој утроби Јелисаветиној; и мудрост у домостројитељству људскога спасења.

Јер са Јованом имађаше Бог нарочито велике намере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу Господу, Спаситељу света. Преко својих ангела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних, Захарије и Јелисавете. Преко ангела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља?

Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божијих, пали у очајање и Богозаборав.“

Празник Зачећа Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, који је уједно и храмовна слава манастира Љуљаци, прослављен је тожерствено уз присуство великог броја верника.

Светом Литургијом началствовао је архимандрит Николај уз саслужење више свештеномонаха, и свештенођакона из Епархије у Егзилу.

Након Свете Литургије извршен је чин благосиљања и освећења славског колача и жита, које је припремио настојатељ Варсануфије са својом братијом, као и многобројни верници, којима је овај велики празник крсна слава.

Празник је увеличан и свечаном народном литијом. Нека би Господ дао да молитвама Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, очувамо своју веру онако како су нам је оставили Свети Оци у завештање.

Амин.

Инфо служба