Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Задушнице у Љуљацима

Задушнице у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Ко одржи ријеч моју, неће окусити смрти до вијека (Јов. 8, 52) 
Ако свећа гори у соби, неће бити таме докле свећа гори и светли. Ако се јело усоли, сачуваће се од кварежи. Ако неко држи реч Христову у души својој, тај држи и со и светлост, и живот пребиваће у њему. Таква душа неће ни потамнети у овом животу нити трулежну смрт окусити. 


Ко држи реч Христову у себи, тога држи реч Христова; подржава га она изнутра, и храни, и осветљава, и оживљава. Био он у телу или ван тела, он се осећа подједнако жив од речи Христове. Смрт може одвојити душу му од тела, али не од Христа, то јест од неумирућег вечног живота. Смрт тела даће живоносној души његовој само слободнијег полета у загрљај љубљенога Христа Живодавца.


Али шта значи, браћо, одржати реч Христову у себи? То значи: прво – одржати је у уму своме, мислећи о њој; друго – одржати је у срцу своме, љубећи је; треће – одржати је у вољи својој, испуњујући је на делу, и четврто – одржати је и језиком, јавно је исповедајући кад је потреба за то. Једном речју, одржати реч Христову значи – испунити се њоме и испунити је. Ко тако буде одржао реч Христову, ваистину неће окусити смрт довека.“ Свети Владика Николај

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима на Задушнице, уз саслужење свештеномонаха и свештенођакона Епархије у Егзилу.

После Свете Литургије Владика је служио парастос за упокојене.

У својој беседи Владика се осврнуо на Задушнице и нагласио: „Ево браћо и сестре молитвама нашим убогим и никаквим, сетили смо се наших милих и драгих покојника, наших отаца, праотаца, браће и сродника и свих оних који су у правој вери уснули у Господу. Молили смо се за покој њихових душа, да их Господ настани и упокоји тамо где нема болести и туге и уздисања, него где је живот бесконачни. Смисао данашњег дана браћо и сестре јесте тај, што је Апостол Павле говорио тадашњим Хришћанима: „Нећу вам затајити браћо да не жалите за онима који су умрли као они који немају наде“.

После Свете Литургије и парастоса приређена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене na Литургији.