Почетна / АУТОРИ / Протосинђел Евтимије / Јеромонах Евтимије: Запаљена кућа намењена монасима у егзилу

Јеромонах Евтимије: Запаљена кућа намењена монасима у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

После два неуспешна напада молотовљевим коктелима на кућу у Житковцу, у којој тренутно живе монаси верни освештаном црквеном поретку и канонском епископу рашко-призренском Г. Артемију, у четвртак 17. марта око 22:30 извршен је још један мучки напад молотовљевим коктелом.

Овог пута напад је био усмерен на кућу у суседном селу Жеровници, у коју су, за пар дана, требали да се преселе монаси из Житковца. Жртава није било а објекат је значајно оштећен. Кућа је запаљена тако што је импровизована направа убачена од стране непознатог починиоца кроз прозор у једну од соба. У пожару је једна просторија потпуно изгорела док су ходник и још две просторије оштећени због дима и гарежи.

Кућа је тренутно власништво пољопривредника Богољуба Божовића. Са власником је, ради дугорочнијег решења проблема свог становања и повољних економских услова, покренут процес купопродаје куће и положена капара. На куповину куће монаштво је било приморано јер је власник закупљене куће у Житковцу наложио монасима да се у што краћем року изселе.

zerovnica5Важно је истаћи да су чланови породице Божовић огорчено сведочили како их је дан пре пожара посетио локални парохијски свештеник Бојан Бранковић. Том приликом је, тврде Божовићи, отац Бојан вршио снажан притисак „да се кућа не продаје нечастивима!“ После неуспелог убеђивања отворено им је претио да ће кућа у случају да постане власништво монаха страдати.

„Зар је то Божији човек?“ – чуло се много пута те вечери од Божовића. О претњи „свештеника“ стари Богољуб је обавестио полицију и присутне новинаре, а у своје време ће то бити и кључна изјава на суду. На потезу је Тужилаштво и Полиција. Очекује се адекватна истрага, хватање и кажњавање починиоца и налогодаваца овог трећег напада молотовљевим коктелима.

Индикативно је да је пожар подметнут баш на седмогодишњицу мартовског погрома.

Да подсетимо, 17. марта 2004. од стране Шиптара спаљено је на Косову и Метохији 35 манастира и цркава, уништено 935 српских кућа, убијено 19 људи, повређене су и рањене 954 особе, протерано 4000 Срба, етнички је очишћено 6 градова и 9 села.

Изгледа да су методи тамних и мрачних синова из српског народа постали истоветни са методима шиптарских терориста. Невероватно је да је табор шиптарских пиромана проширен новим члановима из редова „српских синова“. Невероватно али истинито. Заиста, када хришћанин „падне“, онда се сроза до најдубљих понора греха, какав је овај трећи по реду напад молотовљевим коктелима.

zerovnica4Питамо се: Шта то обједињује српске и шиптарске пиромане? Засигурно то је борба против кротког Господ Христа. Код првих несвесна, јер грех духовне прељубе и оцеубиства помрачује свест и савест човека, а код других свесна. У овој чињеници и лежи одговор на све недоумице које постоје код оних хришћана који у новонасталој црквеној смутњи не препознају ко припада Христу а ко антихристу, ко стоји у Истини а ко у обмани. Трећа страна не постоји нити је икада постојала.

Свакако, ова криминална дела не могу омести Епархију рашко-призренску у егзилу да и даље настави своју службу Богу и роду на својој матичној територији.

У наредном периду братство катакомбе планира санирање последица пожара и усељење. С тим у вези братство катакомбе упућује апел верницима да материјално помогну обнову и куповину куће. Катакомба у Жеровници као и она у Житковцу биће посвећена Светом Сави српском.

Нека би Бог дао да останемо и истрајемо на путу воводјашчаго в жизан (путу који води у живот вечни), вођени Оним и онима који су нам тај пут и пропутили. Амин.

Јеромонах Евтимије

{flv img=“avrimg/zerovnica_mkoktel.png“}mkoktel_zerovnica{/flv}

У прилогу доносимо број жиро рачуна на који се може уплатити новац намењен за обнову и куповину куће намењене монаштву.

  • Динарске уплате:

Комерцијална банка

Евтимије Милентијевић, Рашка 
број текућег рачуна: 205-9001013081882-63

  • Уплате из иностранства:

Account with institution / Beneficiary’s Bank
SWIFT – BIC: KOBBRSBG

Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD

Street: Svetog Save 14

City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia

Beneficiary

IBAN/ Account Number: RS35205903101318801271

Name: EVTIMIJE MILENTIJEVIĆ

Street: STARA STRUGARA 28
City, Country: RAŠKA, REPUBLIC OF SERBIA