Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Георгија у Републици Српској свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Георгија у Републици Српској свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом великомученику и победоносцу Георгију посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Доњој Јошавки, недалеко од Бања Луке. На дан када света Црква прославља спомен овог предивног сведока Христовог, у Недељу Самарјанке, 23. априла/6. маја, манастир је свечано прославио своју храмовну славу.Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Симеона (Весића), јерођакона Леонтија (Кантара) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 60 верника из Републике Српске, Србије и Словеније. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог великомученика Георгија принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Зарић Миливоје Зарић, Митић Слободан и Милан Перковић, сви из Београда. За наредну године пријавио се Никола Вучковић из Градишке.

У својој архипастирској беседи владика Наум је најпре говорио о Васкрсењу Христовом, као победи над победама која је људском роду донела живот вечни, и великим сведоцима Васкрсења Христовог – светој мученици Фотини (по предању жена Самарјанка која се помиње у Јеванђељу) и светом великомученику Георгију, а затим је поучио присутни народ:

“Браћо и сестре, да се угледамо на ове велике сведоке Христове, да и ми живимо како су они живели. Да вршимо заповести Господње, да верујемо у Господа Исуса Христа свим срцем, простом, детињом вером, да чинимо добра јеванђелска дела, да долазимо на Литургије, да се исповедамо, причешћујемо, и пре свега, да чувамо своју Веру чистом и неупрљаном од било које јереси. Зашто? Јер је јерес смрт душе. Ако изгубимо своју веру опет западамо у ропство, постајемо плен ђавола и не живимо више у слободи којом нас Васкрсли Христос ослободи. Ми смо од светих предака наших примили чисто злато Православља, чисто злато и да предамо нашим потомцима, а не бакаруше. Само тако ћемо задобити милост од Васкрслог Господа Исуса Христа, коме са Оцем и Духом Светим, нека је и од нас свака слава, част и поклоњење, сада и увек и кроза све векове. Амин. “

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави пригодном беседом се окупљеном народу обратио протосинђел Иринеј а верници при овој катакомби извели су пригодни програм.

 

Инфо служба