Почетна / АУТОРИ / Архимандрит Симеон / Архимандрит Симеон: Изјава након Одлуке Ареопага

Архимандрит Симеон: Изјава након Одлуке Ареопага

Print Friendly, PDF & Email

arhim_simeon01

ИЗЈАВА АРХИМАНДРИТА СИМЕОНА (ВИЛОВСКОГ) НАКОН ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ВРХОВНОГ СУДА ГРЧКЕ

Из дубине душе благодарим и захваљујем Тројичном Богу који ме је својом бескрајном љубављу помиловао и заједно са искушењем даровао и благо разрешење перипетије кроз коју сам пролазио. Био је Једини који је, као паукову мрежу, могао да уништи клевете које су биле изношене против мене. 

Тако се и на мени испунила реч Псалмопојца Давида: ”Уђосмо у огањ и у воду, али си нас извео на одмор” (Псалам 65, 12).

Благодарим праведном грчком Судству и судијама грчког Врховног Суда, који су са високим осећајем одговорности, након што су истражили све аспекте судске документације, донели коначну и непроменљиву Одлуку о мом неизручењу Србији, потврђујући да је процес против мене био монтиран.

Такође, од срца захваљујем српском и грчком народу, свој познатој и непознатој браћи православном хришћанима, који су ме својим молитвама помогли и подржали у искушењу кроз које сам пролазио (”А Црква се усрдно мољаше Богу за њега” Д. Ап. 12, 5).

Још захваљујем и свим прогнаним монасима и монахињама са Косова и Метохије, који су ме не само својим молитвама, него и својим пожртвованим и борбеним ставом, надахњивали током мог тромесечног боравка у притвору.

На крају, из дубине душе благодарим свом духовном оцу Преосвећеном Епископу рашко-призренском Артемију, који је својим ватреним молитвама Богу, непорочним моралом и духовном величином, трезвеношћу свога духа у бурним искушењима кроз које пролази, бескрајним трпљењем и љубављу ка својим прогонитељима, у читавом претходном периоду био за мене светао пример истрајности и непоколебљиве вере у Промисао Божији.

Што се тиче Одлуке Врховног Суда Грчке и последица које она носи за мене, о томе ће бити више речи у мом следећем писаном Саопштењу.

Али, нека ми буде дозвољено да веома кратко изнесем своје ставове о актуелним догађајима у СПЦ, којих смо сви сведоци, и како на њих утиче Одлука Врховног Суда Грчке.

Сваљивање многобројних кривица на мене, са различитим измишљеним оптужбама, углавном кривичне природе за финансијске малверзације, били су само степеник да се доспе до Епископа Артемија и нанесе озбиљан ударац њему, који је скраћеним и антиканонским поступцима и процедурама прогнан далеко од своје Епархије, са основном оптужбом да није у стању да контролише свогa главног сарадника.

Пошто, дакле, Врховни Суд Грчке није прихватио оптужницу против мене, него ју је напротив одбацио, Јерархија Српске Православне Цркве је дужна, поштујући себе и чувајући свој саборни ауторитет који је угрожен, са циљем умиривања српског народа и васпостављања црквене законоправности, да својом новом Одлуком поништи претходну Одлуку о уклањању Преосвећеног Епископа Артемија са Епархије рашко-призренске, изолујући тако гласове који уносе раздор.

Знајући да ће моја изјава имати одјека у јавности, сматрам својом дужношћу да се обратим напаћеном српском народу и да га подстакнем да се збије око своје Српске Православне Цркве, да као зеницу ока чува своју Православну Хришћанску Веру, да очува неокрњеним своје духовно наслеђе, као што нам је оно предано од Светих Отаца, све до новојављеног светитеља наших дана Јустина Поповића, да се супротстави на сваки начин увођењу злославних и новопројављених догмата у Православље, као и да свом снагом спречи долазак Папе у Србију. Долазак који ће у нашу Отаџбину донети само зло и несрећу (”стојте и држите предања којима сте научени” 2 Сол. 2, 15).

Немојмо заборављати недавну историју, да је са благословом Папе наша претходна држава разбијена и оплакивала хиљаде својих мртвих.

Такође позивам сваког патриоту Србина на мобилизацију за борбу да никада не прихвати одвајање Косова и Метохије од Србије, јер Косово и Метохија представља колевку Српства, али и нашега Православља. Косово и Метохија јесу и биће Србија.

Тако делујући осујетићемо планове ЕУ и НАТО, који су кроз уста свог званичног представника на Косову и Метохији, Питера Фејта, чији је задатак што брже устројавање новостворене ”државе” Косово, поздравили удаљавање Преосвећеног Артемија и његових сарадника, пошто управо то удаљавање олакшава спровођење њихових безаконих планова (http://www.eusrinkosovo.eu/?id=20&n=39).

Још једном из дубине свога срца смирено благодарим вољеном српском и грчком народу за исказану љубав.

 

Архим. Симеон