Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

У Кули свечано прослављен празник Свете Петке

Print Friendly, PDF & Email

svetaparaskeva2016-122Празник Преподобне матере наше Параскеве – Свете Петке, свечано је прослављен и у манастиру Свете Тројице у Кули. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, који Свету Петку прославља као своје Крсно име. Владици Максиму су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенствo хорепископ хвостански и барајевског Г.Г. Наум, протосинђел Иринеј, јеромонах Никодим, јерођакон Пајсије и ђакон Горан. Литургији је присуствовало око стотину верника углавном из Српске Војводине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

По завршетку Свете Литургије владика Наум је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива принетих у славу и част Свете Петке од стране владике Максима и осталих славара Свете Петке.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио владика Наум:

“Ова смирена душа, дивна светитељка Божија, Света Петка, читав свој живот је провела у посту и молитви. Оно што је красило свету Петку, браћо и сестре, то је велика вера. Вера која кроз љубав дела, вера која покреће на подвиг, вера која покреће на молитву, вера која покреће на покајање, вера која рађа свето смирење а оно доноси човеку спасење, живот вечни. Шта је то смирење, браћо и сестре? То је срдачни осећај сопствене ништавности, сопствене грешности. Човек који задобије ту свету врлину себе види свог у гресима и моли се Господу: “Господе, нема места здравог на души мојој, све је грехом оболело, све трули у греху. Опрости Господе.“ Таква молитва доноси човеку сузе, и то је света течност, браћо и сестре, која спире наше грехе и лечи нашу душу. Не постоји друга течност, друго средство, којим се можемо очистити од својих страсти, осим суза покајања, а Света Петка их је, судећи по слави којој је Господ дао, имала изобилно. Њиме је, како се каже у њеном тропару, угасила угљевље страсти у души својој и задобила венац славе од Господа. Ето то је светитељка, света Петка, заштитница многих хришћана, крсно име владике Максима и многих у роду нашем. Заиста ви који славите свету Петку имате моћну заштитницу и путеводитељку кроз живот“ – нагласио је владика Наум.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је заједно са својим братством и парохијанима припремио домаћин славе и настојатељ ове благодатне катакомбе – владика Максим.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.