Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Светог Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио храмовну славу

Манастир Светог Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Преображењу Господњем посвећен је женски манастир епархије рашко-призренске у егзилу у Леушићима код Горњег Милановца. Своју храмовну славу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Дамјана (Ковачевића),  јеромонаха Паладија (Матића), јерођакона Дионисија (Морачанина) и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је најпре извршио чин освећења грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сестринство манастира и овогодишњи домаћини: Срећко Маричић из Баљевца и Митко и Мирјана Јелић из Београда. За идућу годину за домаћина славе пријавио се Микан Васовић из Чачка.

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио Владика Артемије:

„Овај празник има и једну поруку која је такође упућена свима нама и данашњим православним хришћанима. Та порука је да и ми треба да доживимо своје преображење да бисмо могли бити са преображеним Господом у Царству Његовоме. Шта то значи, које наше преображење? Да од грешника постанемо праведни, да од везаних за земљу вежемо душу своју и срце своје за небо, да уместо лажних богова којих је ова земља препуна, верујемо само у Њега као Сина Божијега и у Свету Тројицу, нашега Господа и Спаситеља. То је преображење наше, браћо и сестре, које ако не доживимо,  у овоме животу, овде на земљи кроз Свете Тајне, кроз свете врлине, кроз Тајну покајања и исповести, нарочито кроз Свето Причешће када примамо у себе Тело и Крв Господа Христа, онда нећемо бити достојни да Га гледамо у Његовој слави небеској.

Нека би Господ дао снаге и свима нама да не само прослављамо празнике Господње и свето Преображење него да се трудимо на своме спасењу, на своме преображењу.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.